Plavby na Kanárskych ostrovoch s AIDA

Ak počas zimnej sezóny zatúžite po slnku a príjemne jarných teplotách, nádherné súostrovie v severnom Atlantickom oceáne je tou pravou destináciou. Drsná vulkanická krajina, kilometre vysnívaných bielych pláží, subtropická vegetácia, malebné mestečká a dedinky: jedinečná rozmanitosť tohto súostrovia ponúka každému návštevníkovi to pravé: turistiku, relax, nákupy, zaujímavé exkurzie, výlety na bicykli či surfovanie.

Ale prečo sa uspokojiť s jediným ostrovom, keď v priebehu jediného týždňa môžete navštíviť viacero, navyše v kombinácii s malebnou Madeirou alebo exotickým Agadirom na pobreží Maroka? Výletné plavby sú ideálnou a obľúbenou formou dovolenky v tomto regióne, pričom hlavná sezóna je obdobie od novembra do apríla.

Lodná spoločnosť AIDA práve prichádza s fantastickou First minute ponukou na nadchádzajúcu sezónu: 7- a 14-nočné okružné plavby po Kanárskych ostrovoch, Madeire už od € 499 na osobu!
Plavby na Kanarskych ostrovoch s AIDA


Zdroj video: YouTube, oficiálny kanál AIDA

Kanárske ostrovy v číslach

8 hlavných ostrovov • 7.493 km² • 2 hlavné mestá • 4 národné parky • 7 rezervácií Biosphere
17.107 pozemských a 7.150 morských živočíchov
• 394 druhov vtákov • 2.600 druhov rastlín

Tenerife • Gran CanariaFuerteventura • Lanzarote • La Palma • La Gomera  Funchal • Agadir

Tenerife - Santa Cruz de Tenerife

Pôvab Tenerife spočíva v harmonickej zmesi prírodných divov, živej kultúry a množstva aktivít. Dobrodruhovia môžu vystúpiť na svahy najvyššieho vrchu Španielska, vulkánu Mount Teide, a získať úchvatné panorámy, zatiaľ čo tí, ktorí hľadajú relax, sa môžu vyhrievať na slnku na zlatých brehoch. Okolité vody obývajú delfíny a veľryby, ktoré je možné vidieť v jednom z dvoch vodných parkov alebo aj ich prirodzenom prostredí, počas exkurzií.

Kultúrna scéna Tenerife je rovnako podmanivá. Ostrov je mozaikou tradícií vyskladanou zo španielskych, afrických a latinskoamerických vplyvov. Santa Cruz de Tenerife, hlavné mesto ostrova, je domovom architektonických zaujímavostí, ako je pozoruhodné Auditorio de Tenerife a očarujúce Staré Mesto, kde sa historický šarm stretáva s moderným životom.

Viete, že ... na Tenerife sa koná druhý najväčší karneval na svete? Je to tak – každoročné karnevalové oslavy v hlavnom meste sú najväčšie po brazílskom Riu. Hovoríme o týždňoch úžasne zábavných slávností.  
Tenerife - Image  Peter Grezl via Pexels

Gran Canaria - Las Palmas de Gran Canaria

Primárny pôvab Gran Canaria spočíva v pozoruhodnej rozmanitosti krajiny: od slnkom zaliatych pláží lemujúcich pobrežie až po drsné hory a zelené údolia vnútrozemia. Korunou sú nepochybne duny Maspalomas, očarujúca oblasť pohyblivých pieskov, podobná púšti z iného sveta. 
Biosférická rezervácia Roque Nublo je turistickým rajom s vysokými skalnými útvarmi. Milovníci vodných športov sa môžu pozdĺž pobrežia venovať surfovaniu na atlantických vlnách alebo šnorchlovaniu v krištáľovo čistých vodách prekypujúcich morským životom.

Okrem prírodných krás sa Gran Canaria môže pochváliť aj bohatým kultúrnym dedičstvom. V očarujúcom starom centre hlavného mesta Las Palmas nájdete koloniálnu architektúru a historické miesta, ktoré rozprávajú o jeho minulosti. Casa de Colón (Kolumbusov dom) je tu nevyhnutnou zastávkou.

Viete, že... v rámci každoročného karnevalu sa na Gran Canaria jeden deň koná tzv. Carnaval Canino? Tento psí karneval je prehliadkou a súťažou štvornohých miláčikov oblečených do originálnych kostýmov.
Gran Canaria - Image by Joel Rohland on Unsplash

Lanzarote - Arrecife

Najvýraznejšou črtou Lanzarote je jeho fascinujúca sopečná krajina. Národný park Timanfaya so svojimi neskutočnými lávovými poľami, dramatickými krátermi a skrútenými skalnými útvarmi svedčí o vulkanickom pôvode ostrova. Geotermálnu aktivitu potvrdzujú aj erupcie pary v gejzíroch, vyrážajúce spod zemského povrchu.

Umenie a architektúra na tomto surovom pozadí prekvapujúco prekvitajú, a to najmä vďaka umeleckému vizionárovi Césarovi Manriquemu. Jeho vplyv je evidentný na celom ostrove a jeho diela harmonicky splývajú s prírodou. Objavte jeho majstrovské diela ako Jameos del Agua, podzemný zázrak premenený na kultúrne centrum, a úchvatný Mirador del Río, ktorý ponúka panoramatický výhľad na susedné ostrovčeky.

Pobrežie Lanzarote zdobí tapiséria pláží so zlatým, čiernym a bielym pieskom. Oddýchnite si na pokojnej pláži Playa Blanca alebo preskúmajte nadpozemskú pláž Playa Famara lemovanú drsnými útesmi.
Podmorský život je i tu bohatý a rozmanitý a ponúka mnohé príležitosti na šnorchlovanie a potápanie. Jedinečným zážitkom je návšteva unikátnej umeleckej inštalácie pod hladinou mor, Museo Atlántico, umiestnenej v UNESCO World Biosphere Reserve.

Viete, že ...  Lanzarote je domovom sopečných viníc? Keďže ostrov nemá takmer žiadnu pôdu ani prirodzenú vegetáciu, na Lanzarote nájdete vinice priamo vo vyhasnutých kráteroch. Sopečná pôda ostrova dodáva vínu jedinečnú chuť a určite ho musíte ochutnať.
Lanzarote - Museo Atlantico

Fuerteventura - Puerto del Rosario

Fuerteventura vás očarí svojim kúzlom ošľahaným vetrom, úžasnými plážami a nespútanou krajinou. Nedotknuté pobrežie sa pyšní niektorými z najkrajších pláží súostrovia. Ich zlatý piesočný povrch a tyrkysové vody z nich robia idylické prostredie pre slnkom zaliaty oddych. Corralejo, pulzujúce pobrežné mesto, je známe práve svojimi piesočnými dunami, ktoré poskytujú jedinečné pozadie pre vodné športy. A krištáľovo čisté vody s pestrým morským životom, podvodnými jaskyňami a živými koralovými útvarmi sú rajom pre potápačov.

Juh ostrova ukrýva jeden z najčarovnejších prírodných pokladov v Európe: prírodný park Jandía. Park ponúka divokú, impozantnú a takmer nedotknutú lunárnu krajinu, ktorá je domovom vyše 30 druhov hniezdiacich vtákov, niektorých plazov,  a viac ako desiatich druhov cicavcov. V mori sa tu nachádza obrovské množstvo rýb, rôzne druhy korytnačiek a široká škála veľrýb.

Pre tých, ktorých zaujíma kultúra, historické miesta a dediny ostrova ponúkajú pohľad do jeho minulosti. Mestečko Betancuria so svojimi bielymi budovami a dláždenými ulicami šepká príbehy dávnej éry. Objavte miestne remeslá, najmä nádherné výšivky a keramiku.

Viete, že ... Fuerteventura je geologicky najstarší ostrov súostrovia? Má vyše 20 miliónov rokov.

Image by RoyBuri via Pixabay

La Palma -  Santa Cruz de La Palma

La Palma je menej známa než väčšie ostrovy súostrovia, no v skutočnosti je to veľmi zaujímavá destinácia. Tento malebný ostrov, často označovaný ako „La Isla Bonita“, ponúka jedinečnú zmes prírodných divov, hviezdnej oblohy a nedotknutej krajiny. Vysoké hory, bohaté lesy a odľahlé pláže spolu vytvárajú raj pre milovníkov prírody.

Národný park Caldera de Taburiente sa vyznačuje veľkým sopečným kráterom, hustými lesmi a turistickými chodníkmi, ktoré vedú k panoramatickým vyhliadkam. Pobrežie ostrova predstavuje rozmanitú tapisériu pláží, od skrytých zátok až po dramatické sopečné pobrežia. Pláž Puerto Naos ponúka relaxačný únik, zatiaľ čo čierne piesky Charco Verde zaujmú svojou drsnou krásou. 

Ale i miestne mestečká a dediny majú svoje čaro. Hlavné mesto Santa Cruz de La Palma vyžaruje koloniálny šarm svojimi dláždenými uličkami, historickými budovami a farebnými fasádami. Miestne remeslá, najmä zložité čipky a hlinená keramika gánigos, zdôrazňujú umelecké dedičstvo ostrova.

Viete, že ... La Palma bola vyhlásená za biosférickú rezerváciu UNESCO? Je vyhlásená medzi astronómami ako výnimočné miesto na pozorovanie hviezdnej oblohy. Observatórium Roque de los Muchachos, posadené na najvyššom vrchole ostrova, je ozajstnou bránou do vesmíru.
La Palma - Roque de los Muchachos - Photo by Frantisek Duris on Unsplash

La Gomera - San Sebastian La Gomera

La Gomera je pokojné a málo známa destinácia, ktorá uchváti svojou nedotknutou krajinou, bohatou históriou a jedinečnou kultúrou.

Prírodná krása ostrova, husté vavrínové lesy, dramatické útesy a odľahlé pláže, sú jeho hlavnou atrakciou. Starobylé lesy národného parku Garajonay (UNESCO) evokujú praveké kúzlo ríše nedotknutej časom.

Jedinečný kultúrny aspekt ostrova spočíva v spôsobe miestnej komunikácie, „El Silbo Gomero“ - gomérsky šepot. Tento melodický pískaný jazyk, vyvinutý ako dorozumievací prostriedok cez hlboké rokliny ostrova, je teraz uznaný ako nehmotné kultúrne dedičstvo UNESCO. 

Malebné mestečká a dediny majú svoj osobitý charakter. Hlavné mesto San Sebastián de La Gomera ponúka historické poklady, ako je kostol Iglesia De La Asunción založený v roku 1450, ktorý hral dúležitú úlohu počas plavieb Krištofa Kolumba.

Pobrežie La Gomera predstavujú odľahlé zátoky a pláže s čiernym pieskom. Prírodné skalné bazény Charco del Conde a jedinečná pláž Playa de Vueltas sú ideálnymi miestami na ponorenie sa do pobrežnej krásy ostrova.

Tradičné kanárske jedlá sú tu  obohatené miestnymi príchuťami. Nenechajte si ujsť „almogrote“, syrovú nátierku a výdatné „potaje de berros“, guláš zo žeruchy. Preskúmajte miestne trhy s čerstvými výrobkami a remeselnými výrobkami, ktoré odrážajú záväzok ostrova zachovať svoje dedičstvo.

Viete, že ... San Sebastian La Gomera je považovaná za východiskový bod Kolumbovej cesty do Nového sveta? Aj dnes sa ostrov hrdí prezývkou „Isla Columbiana“ a miestni obyvatelia veria, že Amerika bola posvätená vodou z La Gomery.
La Gomera - Image by Juergen Sprickler via Pixabay

Okružné plavby po Kanárskych ostrovoch sú doplnené aj zastávkou na malebnom ostrove Madeira alebo v exotickom Agadire na marockom pobreží.

Madeira -  Funchal

Funchal na úžasnom ostrove Madeira je podmanivou destináciou. Malebný kontrast tohto mesta oproti sviežim svahom a azúrovému Atlantickému oceánu vytvára kulisu neopakovateľnej krásy.

Vydajte sa do historického srdca Funchalu, kde sa dláždené uličky vinú cez očarujúce štvrte. Trh Mercado dos Lavradores, prekypujúci farebným ovocím, voňavými kvetmi a miestnymi remeslami, je zmyslovou hostinou, ktorá predstavuje životný štýl Madeiry.

Mesto je známe aj svojimi botanickými pozoruhodnosťami a tropická záhrada Monte Palace je toho dôkazom. Uprostred množstva exotických rastlín, pokojných jazierok a zložitých dlaždíc čaká návštevníkov únik z rušného mestského života.

Jednou z najobľúbenejších atrakcií je lanovka Teleférico do Funchal, ktorá stúpa z centra do pokojných výšin kopca Monte. Odtiaľto si môžete vychutnať panoramatický výhľad na Funchal a okolitú krajinu, než sa na tradičných drevených sankách spustíte opäť nadol.

Vo Funchale tradičné chute spájajú so súčasnou gastronómiou. Ochutnajte vyhlásené madeirské víno, pestujené na ostrovných terasovitých viniciach. Pochutnajte si na jedinečnej „espetade“, špízoch z marinovaného mäsa grilovaného do dokonalosti a doprajte si bohatý medový koláč „bolo de mel“.

Viete, že ... Najznámejším a zároveň najdrahším exportným artiklom Madeiry je futbalista Cristiano Ronaldo, ktorý sa narodil práve vo Funchale?
Funchal, Madeira

Maroko -  Agadir

Agadir, ktorý sa nachádza pozdĺž juhozápadného pobrežia Maroka, ponúka návštevníkom fascinujúce spojenie marockej kultúry, histórie a prírodných krás.

Najvýznamnejšou atrakciou Agadiru sú jeho pobrežné pláže, ktoré sa tiahnu kilometre pozdĺž Atlantického oceánu. Pláž v Agadire so zlatým pieskom a azúrovou vodou sú ideálne pre relax a vodné športy. 

Pre záujemcov o históriu a kultúru je návšteva Kasbah Agadir Oufella nevyhnutnou zastávkou. Z ruín pevnosti zo 16. storočia zničenej zemetrasením je úžasný panoramatický výhľad na mesto a oceán.

Rušné trhoviská Agadiru sú živým a farebným obrazom každodenného života Maroka. Souk El Had je trhom miestnych remesiel, korenia, textilu a ďalších pokladov. Buďte pripravení zjednávať s miestnymi predajcami, keď budete skúmať bludiská trhu.

Milovníci jedla nájdu potešenie v bohatej kulinárskej ponuke Agadiru. Marocká kuchyňa je oslavovaná pre svoje bohaté chute a voňavé koreniny. Doprajte si tradičné tagíny, chutné jedlá z kuskusu alebo aspoň typický mätový čaj.

Agadir je aj dôležitou vstupnou bránou do okolitých prírodných krás. Výlety do neďalekého pohoria Atlas a malebného údolia Paradise ponúkajú príležitosti na turistiku, objavovanie a možnosť ponoriť sa do ohromujúcej krajiny regiónu.

Viete, že ... Agadir je domovom najväčšej zbierky krokodílov v Maroku? Crocoparc, ktorý sa nachádza kúsok od centra mesta, je domovom pre 325 krokodílov rôznych druhov, ktoré žijú v starostlivo zrekonštruovaných ekosystémoch, ale nájdete tu aj ako aj obrie korytnačky, leguány zelené, obrovské pytóny, anakondy a kosmáče.

Maroko - TheUjulala via Pixabay

Súvisiace články

Späť do blogu