Morská rezervácia MSC Ocean Cay je miestom nádeje

Nezisková organizácia Mission Blue oficiálne označila morskú rezerváciu Ocean Cay MSC za „Hope Spot“ = „Miesto nádeje“. Označenie „Hope Spot“ oceňuje prebiehajúcu obnovu ekosystému na ostrove a v jeho okolitých vodách, vrátane úsilia o obnovu koralových útesov a budovanie odolnosti v rámci programu Super Coral nadácie MSC Foundation.

Organizácia Mission Blue

Nezávislá organizácia Mission Blue, založená renomovanou oceánografkou Dr. Sylviou Earle, aktívne podporuje ochranu morských ekosystémov. Pierfrancesco Vago, člen rady nadácie MSC a predseda výkonného výboru a výkonný predseda Cruise Division spoločnosti MSC Group, bol vyvolený za Hope Spot šammpióna.
Týmto prestížnym uznaním sa Ocean Cay pripája k celosvetovej sieti 154 miest nádeje organizácie Mission Blue, ktoré boli uznané za miesta s kritickým významom pre zdravie oceánov, s konečným cieľom dosiahnuť štatút chránených morských oblastí. Nominácie sú starostlivo vyhodnocované morskými vedcami a poradcami organizácie Hope Spot, aby sa zabezpečilo, že konečný výber bude prísny a zároveň bude reálne odrážať globálne potreby ochrany morí.

MSC Ocean Cay, Bahamy

Keď v roku 2015 MSC Cruises prevzala zodpovednosť za Ocean Cay, tento bahamský ostrov trpel desaťročiami priemyselného využívania, vrátane ťažby aragonitového piesku. Plavebná spoločnosť sa pustila do ambicióznej iniciatívy obnovy, pričom úzko spolupracovala s miestnou vládou Bahám,  poprednými univerzitami, morskými vedcami a ochranármi pri obnove ekosystémov ostrova.

Vďaka veľkorysým investíciám projekt obnovy už dosiahol významný pokrok. Na ostrove bolo vysadených takmer 5 000 stromov a 75 000 rastlín, kvetov a kríkov pôvodnej flóry, čím sa oživila ochudobnená pevnina. Medzitým zdravie okolitých vôd sa prejavuje prekvitajúcim morským životom, čo dokazuje aj prítomnosť morských korytnačiek.

Uznanie „Hope Spot“ objasňuje kľúčovú úlohu, ktorú obnovené ekosystémy, ako je Ocean Cay, zohrávajú pri zvyšovaní biodiverzity a zlepšovaní celkového zdravia našich oceánov.

Program Marine Restoration 

Program Marine Restoration pokrýva 25 štvorcových míľ morských vôd a ekosystémov okolo ostrova Ocean Cay. Bol rozšírený v roku 2019, keď nadácia MSC Foundation začala svoj program Super Coral na obnovu koralových útesov ostrova. Táto iniciatíva využíva vedeckú spoluprácu a pokročilý výskum na identifikáciu genotypov koralov známych ako „super koraly“, ktoré lepšie odolávajú tepelnému stresu. Potom sú strategicky vysadené, aby vytvorili koralové útesy, odolnejšie voči extrémnym teplotám spôsobeným klimatickými zmenami.

Nadácia MSC sa zaviazala podporovať túto prácu a naďalej zvyšovať povedomie o naliehavej potrebe úsilia o ochranu oceánov na celom svete. Toto rozsiahle úsilie o obnovu a informovanie verejnosti podčiarkuje záväzok MSC Foundation k obnove zdravia oceánov, obohateniu biodiverzity a podpore udržateľnej budúcnosti našej Modrej planéty.

Dr. Sylvia Earle, prezidentka a predsedníčka Mission Blue, uviedla: "Je to uznanie komplexného úsilia o obnovu a odhodlania chrániť morskú biodiverzitu. Obnova Ocean Cay pod vedením Pierfrancesca Vaga bola multidisciplinárnym úsilím obnoviť ekologickú rovnováhu na tomto vápencovom ostrove a jeho okolitom morskom svete. Ocean Cay bude každý týždeň informovať tisíce ľudí o kľúčovom význame pestovania a výsadby tepelne odolných koralov pre ochranu morí, zdravie oceánov a blaho ľudí."

 

Pierfrancesco Vago, člen predstavenstva MSC Foundation a predseda výkonného výboru a výkonný predseda Cruise Division spoločnosti MSC Group, odpovedal: „Byť označený za miesto nádeje je dôležitým uznaním pre morskú rezerváciu Ocean Cay a pomáha sústrediť pozornosť na to, že my všetci máme dôležitú povinnosť ako správcovia našej Modrej planéty. Táto zodpovednosť je dôvodom, prečo sa úsilie vedeckého výskumu a obnovy nášho programu Super Coral nezameriava len na vytvorenie odolných koralových útesov okolo Ocean Cay a na Bahamách, ale súčasne prispieva k ochranárskym poznatkom a iniciatívam na celom svete. Ďakujem Dr. Sylvii Earle a Mission Blue za ich neúnavné úsilie, ktoré nás všetkých inšpiruje, aby sme si vážili a chránili bohatú biodiverzitu našich oceánov.“

Ženeva, Švajčiarsko – 12. júla 2023. 
Zdroj informácie, ilustrácie a video: spoločnosť MSC Cruises a oficiálny kanál YouTube spoločnosti MSC Foundation

Suvisiace články:

Späť do blogu